Alternativa betalningsmetoder

Som företag är det inget lika viktigt som att få betalt. Utan inkomster kan verksamheten inte gå runt vilken varken gynnar kunder, anställda eller ägare. Beroende på bransch och kundkrets kan det variera hur man tar betalt. Vanligast för de med företagskunder är kanske att fakturera men vissa kunder kan föredra att betala med kort eller kontakt.

Om man endast hanterar kontanta betalningar i mindre utsträckning, vilket enligt skatteverket senast definition är att kontantbetalningar inte överstiger fyra basbelopp, kan man hantera bokföring och kvitton för hand. Hanterar man mer pengar än så krävs ett kassasystem med allt mer avancerade lösningar.

Det som krävs är ett av kassaverket certifierat kassaregister. Dessa innehåller en ”svart låda” som registrerar alla aktiviteter på kassaregistret så att dessa ej går att manipulera i efterhand. Motivationen bakom lagändringen som införde kravet på den nya tekniken var att minska skattefusk och med det illojal konkurrens.

Att ta betalt kontant behöver inte vara så dyrt som man kan tro. Enklare lösningar finns att köpa in för under 10 000 kr eller för att hyra för bara ett par hundralappar i månaden. Detta gör att det snabbt kan vara gynnande att investera i ett kassasystem om man tror att möjlighet till kontantbetalning skulle locka nya kunder. Det finns många återförsäljare att välja mellan, både för uthyrning och köp. Det viktigaste när man väljer register är att det fungerar bra för den bransch man arbetar inom.

Ett stort plus är att precis som telefoner och datorer har blivit mindre på grund av teknikens utveckling har också kassorna blivit det. Nu finns det mobila och batteridrivna lösningar som vem som helst kan få plats med på kontoret eller i bilen.